Istnieje wiele opinii, że zdrowe odżywianie jest tylko dla tych, którzy mają czas i pieniądze. Czy jesteś osobą wolną, zorganizowaną, która potrafi ugotować rodzinie śniadanie, czy też potrzebujesz dobrej organizacji? Zdrowe śniadanie da Ci energię i satysfakcję na długie godziny. Wystarczy, moim zdaniem, odrobina organizacji i odrobina dobrych chęci. I o tym właśnie jest ten post.

Zdrowe, ciepłe i słodkie śniadania są najlepsze dla naszej rodziny. Nie jest niczym niezwykłym, że natura stworzyła nas tak, abyśmy mieli stały dopływ paliwa, kalorii, które dadzą nam energię i "kopa" do rozpoczęcia dnia. Chociaż nasze ciało może czerpać energię ze wszystkich rzeczy (białek i tłuszczów, węglowodanów), to rano czerpie najlepszą energię z węglowodanów złożonych.

Każdy, kto dał się nabrać na wszechobecną kampanię przeciwko węglowodanom (że są przyczyną otyłości) powinien przeczytać post Białka tłuszcze i węglowodany (BTW), który szczegółowo wyjaśnia różnice pomiędzy poszczególnymi źródłami.

Powyższe sugestie mają być inspiracją. Możesz je wykorzystać jako punkt wyjścia do podjęcia decyzji, co jest najlepsze dla Ciebie i Twojej rodziny. Te śniadania są podstawą w naszym życiu. Jemy je również regularnie. Jednak nie jemy tego samego dania częściej niż trzy razy dziennie.

Sprawdź nasze zdrowe śniadania.

1) Ryż brązowy z owocami sezonowymi

Brązowy ryż jest bogaty w węglowodany złożone, witaminy i minerały. Ryż brązowy nie zachwyca smakiem, ale można go "ubrać" słodkimi owocami sezonowymi, jogurtem naturalnym i cynamonem.

Ten artykuł zawiera szczegółowy przepis na brązowy ryż z owocami sezonowymi.

2. Kasza gryczana z owocami sezonowymi

Gryka to królowa wśród kasz. Dlaczego nie? Jest bezglutenowa (niektóre osoby są wrażliwe na gluten) i zasadotwórcza - nie zakwasza organizmu. Jest łagodna w smaku i można ją stosować do wszystkich owoców sezonowych, jeśli tylko dobrze się ją przygotuje.

Ten i ten artykuł zawierają szczegółowe przepisy na grykę z owocami sezonowymi.

3. Omlet na słodko

Omlet to trochę więcej pracy niż omlet. Dlatego oszczędzamy je na leniwe poranki, takie jak weekendy. Naleśniki możesz przygotować na małej patelni, a następnie ułożyć je na talerzu jako placek. Możesz również upiec naleśniki od razu na dużej patelni, a następnie upiec je po złożeniu na pół.

Ten artykuł zawiera szczegółowy przepis na zrobienie omletów na słodko.

4. Jagody goji i nasiona chia

Superfoods, które są bardzo pożywne i często egzotyczne, nie są czymś, co lubię. Są droższe niż równie zdrowe produkty lokalne. Nasiona chia i jagody goji jemy od czasu do czasu, bo są zdrowym dodatkiem do naszych porannych śniadań.

Ten artykuł zawiera szczegółowy przepis na śniadanie z nasionami chia i jagodami goji.

5. zdrowa zupa dyniowa

Zdrowa zupa dyniowa jest naszym ulubionym daniem. Przypomina mi moje dzieciństwo i mleko, które kiedyś piliśmy, ale teraz mniej chętnie je jemy. Konieczne jest wcześniejsze przygotowanie takiego dania. W tym celu należy pokroić i zamrozić krem z dyni.