Zioła to dobroć pochodząca z natury. Od tysięcy lat korzystamy z leczniczych właściwości ziół. Są one pełne dobroczynnych właściwości i cennych składników, które pozytywnie wpływają na cały organizm.

Właściwości ziół

  • Usuwają nadmiar wody z organizmu
  • Możesz przyspieszyć utratę tkanki tłuszczowej
  • Oczyszczają organizm i eliminują szkodliwe toksyny
  • Dostarczają witamin i minerałów
  • poprawiają nastrój
  • wspomóc trawienie,
  • Poprawić pracę jelit
  • Zmniejszają uczucie głodu
  • Wzmocnij swój system odpornościowy
  • diuretyczny, wykrztuśny,
  • zmniejszają stan zapalny.

TOP 3 zioła 

Mięta
Aby wspomóc trawienie, mięta jest zalecana w przypadku problemów z układem pokarmowym. Mięta ma wiele zalet. Rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Mięta pieprzowa zawiera substancje, które rozluźniają pęcherzyk żółciowy. Zwiększa to wydzielanie żółci, która pomaga w trawieniu tłuszczów. Mięta pieprzowa poprawia trawienie poprzez zwiększenie ilości soku żołądkowego.

Ma również działanie rozkurczowe na mięśnie zwieraczy przewodu pokarmowego. Pozwala to na opuszczenie organizmu przez gazy i zapobiega wzdęciom. Napar z mięty ma działanie uspokajające, a także korzystnie wpływa na trawienie. Gorąca herbata przed snem ukoi nerwy i ułatwi zasypianie.

Kolendra
Kolendra jest bliskowschodnim ziołem stosowanym wyłącznie w kuchni. Jej liście, łodygi i owoce mają charakterystyczny aromat, który niegdyś był wykorzystywany jako baza do produkcji perfum. Kolendra jest bogata w mikroelementy. Wzbogaca potrawy w żelazo i potas, mangan i magnez, a także witaminę A i witaminy z grupy B.

Kolendra posiada bazę mikroelementów, a także olejki eteryczne i przeciwutleniacze. Dobrym rozwiązaniem jest również linalol, który znany jest z tego, że zmniejsza wzdęcia. Kolendra może być dodawana do potraw, które zawierają więcej kapusty, fasoli i innych roślin strączkowych.

Napary z kolendry wspomagają produkcję soku żołądkowego w żołądku, oczyszczają wątrobę i są dobrym środkiem profilaktycznym w przypadku pasożytów.

Bazylia
Bazylia jest popularnym ziołem używanym w kuchni. Bazylia była tradycyjnie używana w kuchni włoskiej. Liście bazylii były często używane na pizzy lub spaghetti. Dziś suszona bazylia jest często używana w kuchni w postaci świeżych liści lub pesto. Bazylia ma lekki, świeży aromat, który można wykorzystać w wielu potrawach. Jest to również ulubione zioło dzieci.

Podobnie jak kolendra jest bogata w żelazo i mangan, a także witaminę A i witaminy z grupy B. Głównymi składnikami tego zioła są flawonoidy. Działają one przeciwrodnikowo, zachowują zdrowie i strukturę komórek. Napary z bazylii są bardzo polecane przy infekcjach. Bazylia ma właściwości antybakteryjne. Olejki bazyliowe mogą być stosowane w celu wzmocnienia leczenia.