Jesteś na diecie, odchudzasz się, albo przybierasz na wadze. Albo chudniesz, albo twoja waga idzie w górę. Jest wiele diet, które można wypróbować, ale waga zostaje na wadze. Miejmy tylko nadzieję, że nie będzie już rosła.

Wiele osób "przybierających na wadze znienacka" zna ten scenariusz. Kiedyś ludzie wierzyli, że przytyli od jedzenia zbyt wielu słodyczy i zbyt często. Ale teraz "przybierają na wadze z powietrza". Nie przesadzają, jest w tym ziarno prawdy.

Spożywanie pokarmów, zwłaszcza rafinowanych, pozbawionych mikroelementów lub nadmiar cukrów prostych, może powodować, że organizm przekształca nadmiar cukru w tłuszcz. Jest to niebezpieczne dla zdrowia i może być śmiertelne. Może prowadzić do otyłości, powodując nadmiar tkanki tłuszczowej, a tym samym otyłość. Jednym słowem, tycie jest ceną za to, że nie rozwinie się od razu insulinooporność lub cukrzyca.

Ten mechanizm obronny nie jest trwały. Im więcej tłuszczu zjadasz, tym większe ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy. W ten sposób powstaje błędne koło, w którym otyłość brzuszna prowadzi do insulinooporności i zwiększa produkcję insuliny. To z kolei sprzyja tworzeniu się tkanki tłuszczowej, która następnie nasila insulinooporność.

Czas również może działać na Twoją niekorzyść. Z wiekiem zauważysz zmiany we wrażliwości na insulinę, ponieważ stajesz się bardziej siedzący i mniej aktywny. Nie możesz już jeść tak dużo słodyczy i jedzenia jak kiedyś.

Co to jest insulinooporność?

Wrażliwość organizmu na insulinę, hormon odpowiedzialny za poziom glukozy, może być zmniejszona, co prowadzi do nieprawidłowego poziomu glukozy.

Tolerancja insuliny jest niezbędna, aby organizm mógł poradzić sobie z większą ilością węglowodanów. Jeśli organizm jest odporny na insulinę, węglowodany mogą powodować problemy. Insulinooporność jest rodzajem nietolerancji węglowodanów. Będziesz musiał być bardziej ostrożny przy wyborze odpowiedniej ilości i jakości węglowodanów. Osoby odporne na insulinę będą spalać więcej tłuszczu niż węglowodanów jako paliwa.

Ta częściowa odpowiedź może również pomóc Ci zrozumieć, dlaczego niektórzy ludzie jedzą za dużo słodyczy, ale dobrze się czują, podczas gdy inni jedzą dobrze, ale przybierają na wadze. To "zdrowo" również należałoby rozważyć. Nie jedzą słodyczy, nie palą papierosów, nie piją alkoholu i nie chodzą tak dużo. Mimo to nie są tak szczupli, jak by chcieli.

Ewolucyjnie nasze ciała wykształciły mechanizm, który przekształca nadmiar glukozy w tłuszcz i uwalnia go w celu wytworzenia energii, gdy nie ma wystarczającej ilości pożywienia. To założenie jest bardzo mądre, ponieważ dawno temu, kiedy cierpieliśmy głód w epoce antebellum, nasze ciała uwalniały rezerwy zgromadzone latem lub późnym latem z owoców. Nadmiar fruktozy był magazynowany jako tłuszcz.

We współczesnych czasach nie musimy korzystać z rezerw tłuszczowych, ponieważ żywność jest wszędzie dostępna.

Osoby otyłe nie zawsze są zagrożone insulinoopornością
Dzieje się tak, ponieważ tkanka tłuszczowa nie jest w stanie zmagazynować więcej tłuszczu. Insulinooporność może być spowodowana przez insulinooporność.

Niewłaściwa dieta nie zawsze jest przyczyną insulinooporności. Nie wszyscy z insulinoopornością są otyli lub mają nadwagę. Często osoby z nadwagą dowiadują się o swojej chorobie po tym, jak bezskutecznie próbują schudnąć.

Zdarza się, że są obdarzone zapasem po przybyciu do łona matki. Odpowiednia dieta może kontrolować insulinooporność. Jest to niezbędne, aby zapobiec innym chorobom, takim jak cukrzyca czy miażdżyca.

Zapytaj swojego lekarza, czy masz insulinooporność.

Jak to możliwe, że "tyje się z powietrza"?

Insulina jest odpowiedzialna za magazynowanie i kierowanie glukozy do komórek. Teoria głosi, że jeśli w Twoich żyłach jest dużo glukozy, to dlatego, że właśnie coś zjadłaś.

Wysoki poziom insuliny i glukozy oznacza, że zaopatrzenie w energię jest w normie. Oznacza to, że nie musimy spalać dodatkowego tłuszczu w celu uzyskania energii. Wysoki poziom insuliny może blokować spalanie tłuszczu.

Insulinooporność w mięśniach lub wątrobie powoduje podwyższony poziom insuliny. Jeśli jesteśmy insulinooporni, tkanka tłuszczowa nie uwalnia tłuszczu i nie możemy korzystać z zapasów energii. Nie ma znaczenia, że nie czujesz się najedzony po zjedzeniu banana. Nie schudniesz, bo we krwi jest glukoza z fruktozy. Czujesz się tak, jakbyś nabierał tłuszczu z powietrza.

Co możesz zrobić teraz, kiedy nadszedł czas na jedzenie?

Ciesz się pysznym, zdrowym jedzeniem z przyjaciółmi. Później dowiesz się więcej o indeksie glikemicznym i innych czynnikach. Potrzebujesz tylko tyle, żeby zachować zdrowie.