To pełne smaku danie z wieprzowiny z trawą cytrynową zasmakuje całej rodzinie. Jest świeże, lekkie i idealne na sezon wiosenno-letni!

Oprócz chudego białka zawiera 3,5 porcji warzyw na porcję. Ponadto pokochają ją Twoje jelita - zawiera 15 g błonnika na porcję i jest dobrym źródłem skrobi opornej.

FYI: skrobia oporna to naprawdę wartościowa forma błonnika. Można ją znaleźć w niedojrzałych bananach i pokarmach zawierających skrobię, które zostały ugotowane i ostudzone, takich jak ryż i ziemniaki (tak, sałatka ziemniaczana jest dobrym pokarmem dla jelit - podobnie jak ten przepis na wieprzowinę z trawą cytrynową!) To świetne rozwiązanie dla jelit, ponieważ pobudza wzrost bakterii, które wytwarzają specjalny krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy zwany maślanem. Maślan jest ważny dla zdrowia ścian jelit i optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Skrobia oporna, a także błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego stanu zdrowia jelit.

Uwielbiamy ten przepis, ponieważ jest to wersja smażonego ryżu o niższej zawartości węglowodanów! Ryż basmati w tym przepisie jest uzupełniony ryżem kalafiorowym, więc nadal będziesz mieć pyszny smak z mniejszą ilością węglowodanów i dodatkowymi warzywami. Jest to również miły sposób na uzyskanie tradycyjnej konsystencji smażonego ryżu.

Przepis na pyszną wieprzowinę z trawą cytrynową pochodzi z książki "The CSIRO Healthy Gut Diet". Ten obszerny przewodnik opisuje, w jaki sposób nasze jelita są kluczowe dla zdrowego metabolizmu, mózgu i układu odpornościowego. Zawiera on również 85 pysznych przepisów i planów posiłków z dodatkiem błonnika, dzięki którym zdrowe odżywianie staje się tak proste. CSIRO przeprowadziło szeroko zakrojone badania w tej dziedzinie, więc ta książka jest lekturą obowiązkową, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak naprawdę odżywiać swoje jelita. Smacznego!

Wieprzowina z trawy cytrynowej z ryżem smażonym z kalafiora i nerkowcami

Serwuje: 4
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 25 minut, plus czas gotowania ryżu

Składniki

  • 3 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, tylko biała część, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 4 x 200 g steków z polędwicy wieprzowej, bez widocznego tłuszczu
  • Oliwa z oliwek w sprayu, do gotowania
  • 8 wewnętrznych liści sałaty lodowej
  • 1 ogórek libański, posiekany
  • 1/3 filiżanki (50 g) prażonych niesolonych nerkowców, grubo posiekanych
  • Kawałki limonki, do podania

Smażony ryż z kalafiora

  • 500 g kalafiora, pokrojonego w małe różyczki
  • 1½ szklanki (180 g) mrożonego groszku
  • Oliwa z oliwek w sprayu, do gotowania
  • 150 g groszku cukrowego, oczyszczonego z pestek
  • 120 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki o długości 3 cm
  • 1 mała główka brokułów, przycięta i pokrojona na małe różyczki
  • 120 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w grube plastry
  • 4 cebule dymki, drobno posiekane
  • 1 marchewka, grubo starta
  • 1 filiżanka (185 g) ugotowanego ryżu basmati
  • 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • Olej sezamowy, do skropienia


Instrukcje

  1. Sos rybny, czosnek, trawę cytrynową i pieprz umieścić w małej miseczce i wymieszać. Wieprzowinę ułożyć w naczyniu do pieczenia, posmarować z każdej strony marynatą, przykryć i odstawić.
  2. Aby przygotować smażony ryż, umieścić kalafior w robocie kuchennym i przetwarzać go aż do drobnego posiekania, a następnie odstawić na bok. Gotować groszek w rondlu z gotującą się wodą przez 3 minuty, aż zmięknie, następnie odcedzić i odstawić.
  3. Spryskać patelnię grillową oliwą z oliwek i rozgrzać na dużym ogniu (lub rozgrzać płytę grillową do wysokiej temperatury). Dodaj wieprzowinę i smaż przez 5-6 minut z każdej strony, aż się zrumieni i będzie dobrze wypieczona. Przełożyć na talerz i przykryć luźno folią, aby odpocząć.
  4. Spryskać wok lub dużą nieprzywierającą, ciężką patelnię oliwą z oliwek i rozgrzać na średnim ogniu. Dodać groszek cukrowy i fasolę i mieszając smażyć przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Przełożyć do żaroodpornej miski i odstawić na bok. Dodać brokuły i grzyby do woka, w razie potrzeby spryskać większą ilością oleju i smażyć przez 3 minuty lub do miękkości, a następnie przełożyć do miski. Do woka dodać kalafior, dymkę i marchewkę, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać ryż, groszek, zarezerwowane warzywa i sos sojowy. Skropić olejem sezamowym i odstawić na bok.
  5. Pokroić wieprzowinę w grube plastry po przekątnej. Na dnie 4 miseczek ułożyć po dwie sałaty. Do każdej z nich dodać jedną czwartą smażonego ryżu, ogórka i pokrojony w plastry stek wieprzowy. Posypać posiekanymi nerkowcami i natychmiast podawać z kawałkami limonki.

Przepis zaczerpnięty z książki "The CSIRO Healthy Gut Diet" autorstwa dr Tony'ego Birda, dr Michaela Conlona i Pennie Taylor. Książka jest już dostępna w Macmillan Australia, sugerowana cena detaliczna: 34,99 USD.