Te wskazówki mogą być pomocne, jeśli lubisz zupy. Jednak nie będziesz musiał spędzać godziny lub dwóch stojąc przy garnkach.

Zupa na zakwasie? Zupa na zakwasie przygotowana.

Zupa na zakwasie to coś, czego nie mogę robić cały czas. Smakuje o wiele lepiej niż gotowane warzywa. Kupuję gotowy zakwas, który zazwyczaj jest zrobiony z prostych składników. Następnie do zakwasu dodaję wywar lub rosół z poprzedniego dnia lub rozcieńczam zawartość wodą i doprawiam.

Tu ciekawostka. Zakwas buraczany dodaję do barszczu czerwonego. Czasem dodaję ją również do innych potraw (np. do zupy pomidorowej, warzywnej, sosu pomidorowego - zawsze, gdy mam ochotę na kwaśny smak.

Zupy z dużą ilością i warzywami? Gotowe warzywa

Zazwyczaj kupuję mrożone warzywa, gdy nie mam czasu ich obierać czy kroić. Dzięki temu można zrobić wiele różnych posiłków (warzywa, ogórki, barszcz, fasolka itp. ).

W przypadku buraków preferuję je obrane i ugotowane. Wystarczy je umyć, pokroić i dodać do zupy.

Do barszczu czerwonego dodaję fasolę. Zazwyczaj robi się to za pomocą wody z kranu i odsączonych puszek czerwonej fasoli. Dzięki temu posiłek jest bardziej pożywny.

Taką zupę pokochacie na długo. Koniecznie zaopatrz się w kaszę jaglaną

Zamrażam porcję schłodzonej kaszy, którą robię (moja ulubiona to pasztetowa). Możesz wyjąć porcję z zamrażarki i zalać ją wrzątkiem. Odcedzić i gotowe! Kasza z zupą to świetny posiłek, który utrzymuje mnie w pełni sił przez jakiś czas.

PS: Do każdej zupy dodaję na koniec świeżą pietruszkę. Dzięki niej posiłek jest jeszcze smaczniejszy i zdrowszy!

O wiele łatwiej i przyjemniej jest zrobić zupę w sytuacji awaryjnej, lub gdy nie mam ochoty na gotowanie.

Nie musisz gotować skomplikowanych posiłków, jeśli nie masz czasu. Przygotowanie posiłku z wykorzystaniem półproduktów zajmuje tyle samo czasu, co przygotowanie lukrowanej bułki wypełnionej pseudo-mięsem.

Wpis jest niesponsorowany.