To był długi dzień. Nie miałeś czasu na przygotowanie zdrowego posiłku, więc podjadasz przy kasie. Chwytasz coś słodkiego i wrzucasz do koszyka. Czujesz, że nad Twoim zestresowanym ciałem unosi się spokój i wszystko staje się przyjemniejsze.

Dlaczego słodkie pokusy są tak pociągające dla ludzi (i to nie tylko dla tych, którzy je uwielbiają)? Dlaczego tak trudno jest ludziom oprzeć się słodkim smakołykom, zwłaszcza gdy są zmęczeni lub zestresowani. Dwie złe wiadomości: to jest w naszych genach. Dobra wiadomość: kontrolowanie słodyczy jest możliwe.

Słodka pokusa - nasze ewolucyjne dziedzictwo

Słodkie smaki dominują w naszych pierwszych doświadczeniach smakowych od urodzenia. Mleko kobiece zawiera 7% laktozy, cukru prostego. Ba, nawet płyn owodniowy jest słodki. Od najwcześniejszego dzieciństwa słodycz kojarzy nam się ze szczęściem, bezpieczeństwem i spokojem.

Homo sapiens, obecna rasa ludzka, żyła przez ponad 90% swojego czasu na Ziemi. Zdobywali pożywienie z tego, co upolowali lub znaleźli. Aby przetrwać, musieli stworzyć ewolucyjne mechanizmy pozwalające odróżnić zdrowe jedzenie od śmiertelnej trucizny. Ci, którzy nie potrafili tego zrobić, umierali, a ich geny nie były przekazywane dalej.

Większość naturalnie występujących owoców jest słodka, a owoce są bogatym źródłem witamin i minerałów. Ludzie pierwotni byli w stanie wspinać się na drzewa, aby zbierać życiodajne owoce, dzięki ich naturalnym preferencjom do słodkości.

Jednak gorzki jest podświadomie postrzegany jako niebezpieczny. Większość naturalnie występujących trucizn ma gorzki smak. W ten sposób natura przygotowała człowieka do skutecznego radzenia sobie ze światem. W ten sposób natura przygotowała człowieka do radzenia sobie ze światem i do rozróżniania dobra od zła.

Mechanizmy te działały bez zarzutu przez ponad 90 tysięcy lat w środowisku, w którym cukier występował tylko w naturalnej postaci, takiej jak mleko matki, miód czy owoce. Zawierają one również wiele minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które umożliwiają prawidłowy metabolizm cukru.

Ponieważ tych pokarmów było niewiele, ludzie, którzy lubili słodkie smaki, mieli większe szanse na przeżycie. To pozwalało im na podjęcie większego wysiłku w ich zdobyciu. Preferowanie słodkiego smaku było wręcz niezbędne do przetrwania. Tak pozostało do dziś.


Człowiek postanowił w międzyczasie ulepszyć naturę

Wziął naturalne cukry i stworzył ich sztuczne wersje, które często są mniej zdrowe, a nawet bardziej szkodliwe. Biały cukier, syrop glukozowy i inne formy rafinowanych cukrów prostych. Czym one są? Substancją, która jest obca naturze i nie występuje w takiej formie. Może być również tworzona chemicznie. Substancja, której brakuje wszystkich witamin i minerałów znajdujących się w owocach, trzcinie cukrowej czy burakach.

Dochodzimy teraz do sedna problemu. To, co pozwoliło nam żyć przez ponad 90 tysięcy lat, jest teraz młotkiem do trumny. Połącz obfitość cukru, który jest niezdrowy, z naszą ewolucyjną preferencją do słodkości, a zobaczysz, dlaczego spożywamy tak dużo cukru i produktów, które go zawierają. Pragnienie słodkiego smaku jest częścią naszych genów. Produkty bez cukru są obecnie łatwiej dostępne niż kiedykolwiek wcześniej.

Ktoś mógłby wtedy powiedzieć, że woli gorzkie lub kwaśne smaki, a nie lubi słodkiego. Jak to możliwe, że nie postrzegamy już smaków gorzkich i kwaśnych jako niebezpiecznych? Wynika to z naszej edukacji i nabywania uwarunkowanych reakcji. Dorastając, możemy próbować nowych smaków i przekonać się, że nam nie szkodzą. Wtedy je akceptujemy i lubimy.

Słodki smak pozostanie w naszych sercach, gdzieś głęboko, jako smak czegoś dobrego, smak, który daje nam nasza matka, smak bezpieczeństwa, który mamy.

Co się stanie, jeśli będę jadł dużo słodyczy?

Czy jesz dużo przetworzonej żywności bogatej w cukier, takiej jak słodzone napoje i słodycze, lub słodziki bogate w cukier? Jeśli tak, to czytaj dalej.

Dlaczego przybieramy na wadze? W większości przypadków spożywamy więcej kalorii niż potrzebujemy. Oto prosta zasada, jak zachować energię. Twoje ciało zachowa dodatkowe kalorie, jeśli zjesz więcej niż potrzebujesz. Jest to spuścizna, która została przekazana od czasów starożytnych. Człowiek pierwotny nie zawsze jadł wystarczająco dużo. Były chwile, kiedy był głodny. Ewolucja stworzyła sposób na przechowywanie dodatkowych kalorii w postaci tłuszczu. Nie ma napadów głodu. Jemy tyle, ile chcemy, czy to dlatego, że jest smaczne, czy dlatego, że jesteśmy zestresowani, czy dlatego, że musimy. Jest też samochód, winda i inne udogodnienia. W efekcie organizm nie ma czasu na spalanie tych zasobów. Otyłość i nadwaga są powszechne.

Makroskładniki odżywcze, takie jak tłuszcze, węglowodany i białka, są głównym źródłem kalorii w diecie człowieka. Każda kombinacja makroskładników może prowadzić do nadwyżki kalorii i przyrostu masy ciała. Dieta, która koncentruje się na prostych węglowodanach (prostych substancjach słodzących) jest najlepsza dla osób z nadwagą.