Zdrowa żywność ma pozytywny wpływ na organizm zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Każde jedzenie, które spożywamy ma wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie i stan skóry.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze), odgrywają w tym przypadku ważną rolę. Po pierwsze, należy zrozumieć pojęcie wolnych rodników, aby w pełni zrozumieć ich działanie. Cząsteczki te podróżują samotnie (mają niesparowany elektron), więc próbują połączyć się z inną cząsteczką. Nikt nie lubi być sam. Są one w stanie reagować z białkami, kwasami nukleinowymi i węglowodanami, powodując śmierć komórek poprzez ich utlenianie (czyli nie pasują do siebie). Takie działanie bezpośrednio powoduje starzenie się organizmu i rozwój różnych chorób.
Wolne rodniki można znaleźć w niezdrowej żywności, papierosach i zanieczyszczonym środowisku. Mogą one być również spowodowane przez stres, który niestety staje się coraz bardziej powszechne w naszym codziennym życiu.
Antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, są białym koniem. Nasz organizm je wytwarza, ale możemy również uzupełniać ich zasoby dostarczając odpowiednich składników. Organizm naturalnie wytwarza substancje, które chronią nas przed wolnymi rodnikami. Ważne jest jednak, abyśmy zachowali zdrową równowagę, dostarczając mu pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak witaminy C i E, prowitamina A oraz polifenole.
Przerywają one reakcję łańcuchową pomiędzy wolnymi rodnikami. Tworzą stabilne związki, które są odporne na zniszczenie i naprawiają komórki uszkodzone przez wolne rodniki.
Witamina C jest silnym antyoksydantem, który redukuje wiele rodzajów wolnych rodników. Witamina C jest kluczem do zdrowej skóry i młodego ciała. Witamina C nie przepada za wysokimi temperaturami, więc unikaj gotowania, pieczenia i duszenia.
Witamina E przerywa reakcje łańcuchowe, usuwając wolne rodniki jeden po drugim jak taran. Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach i dlatego chroni błony komórkowe (ponieważ składają się one głównie z substancji tłuszczowych).
Slow Chef oferuje ją w: nasionach słonecznika i orzechach włoskich, a także w zdrowych olejach.
Polifenole, które wiążą metaliony, chronią lipidy
Polifenole to podstawowe antyoksydanty występujące w żywności. Działają jak wielka miotła, która usuwa wolne rodniki i wiąże metaliony, co zapobiega utlenianiu lipidów.
Chroń lipidy za pomocą karotenoidów
Karotenoidy, znane również jako pigmenty roślinne, znajdują się w żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach. Chronią one lipidy przed wolnymi rodnikami.
Po pierwsze, skóra, której brakuje antyoksydantów jest bardziej podatna na uszkodzenia. Jest sucha, skłonna do podrażnień i trądziku.
To właśnie wtedy organizm sygnalizuje Ci, że powinieneś jeść owoce, warzywa i orzechy.
Te składniki są wspaniałe dla Twojego ciała i skóry!